Eduard von Grützner: De syv Dødssynder

En fast gæst af denne hjemmeside sendte disse fotografier til mig for et år siden for at høre, om jeg kunne identificere dem.

Det unge par
Grützner, Ungt par
Den største kunstner
Grützner, Den største kunstner
Den fede mand
Grützner, Frådseri
Bryggersvendens Morgenmad
Grützner, Grützner

I første omgang måtte jeg beklage, men heldigvis bliver Google bedre og bedre. Billederne viser sig at være af Eduard von Grützner (1846 - 1925).

Grützner blev født 1846 i Øvre Schlesien i Preussen; et område, der i dag er en del af Polen. I 1864 flyttede han til München, hvor han blev resten af livet.

Grützner var en genre-maler. Han malede billeder fra teaterverdenen, men især billeder af velnærede med et glas vin eller et krus øl i hånden. Utallige billeder af Shakespeare's Falstaff, og endnu flere af glade munke med hævede glas.

Billedet til højre er kopieret af andre malere (f.eks. Max Schmidt), men originalen tilskrives i reglen Grützner. Grützner selv malede mindst 2 kopier, der var næsten ens, og snesevis andre, der bare var med samme tema. Herhjemme i Danmark kender vi det fra Carlsberg's reklamer, men historien er lidt usikker, for Carlsberg bruger faktisk to forskellige versioner af maleriet, og ingen af disse er præcis det sammen som Grützners (for at kende forskel er det lettest at kigge på murstenene i hvælvingen)

De syv dødssynder

Hovmod
Grützner, Hovmod

Der er syv billeder i serien, som er Grützner's fortolkning af De syv Dødssynder. Strengt taget er der altså ikke tale om en dødedans — i al fald ikke i den gamle tradition, hvor Døden danser med repræsentanter for hele samfundet i en lang kædedans.

Men lige siden Holbein skabte sin dødedans, har de fleste kunstnere fulgt denne nye model, hvor en række uafhængige scener viser, hvordan Døden møder op i sine ofres hverdag. Derfor kan man — i bagklogskabens klare lys — undre sig over, at ingen andre har fundet på at kombinere dødssynd og dødedans. Som Fritz Ostini skriver i sin biografi af Grützner:

Ideen med at kombinere en allegorisk fremstilling af de syv dødssynder med en ny variation af dødedans-motivet er så heldig og samtidig så indlysende, at man kan blive overrasket over, at ingen andre allerede var kommet på ideen. Det er netop et indfald, der kunne friste en humorist som Grützner til for en gangs skyld at give rædslens humor, hvad der tilkommer den.(1)

Den første dødssynd, Hovmod, er også den, der mest minder om Holbein, nemlig Holbeins grevinde. Allerede Frölich har set denne lighed, da han udgav Zwen Todentäntz i 1588 og Der Hochloblichen und Weitberümpten Statt Basel i 1608. Han benyttede en kopi af Holbeins grevinde, men han gav billedet overskriften "Die Hoffart" - Hovmodet.

I Grützners version er Døden klædt ud som en smuk lille tjenestepige, og stirrer med sin tomme øjenhuler ind i ansigtet på den ældre dame, hvis øjenbryn han er i færd med at male.

Grådighed
Grützner, Grådighed
Utugt
Grützner, Utugt

Den næste synd, Grådighed, minder også lidt om Holbein. Døden kommer som en indbrudstyv til gnieren i hans kælder. Men hvor Holbein nøjedes med at lade Døden stjæle gnierens penge, er Grützner's scene mere voldsom. Døden presser det tunge kistelåg ned og fanger gnierens hoved.

Gnierens formue bliver hans undergang.

 

Utugt viser, hvordan Døden er klædt som en ældre koblerske. Døden trækker gardinet for en kærlighedsseng, som en nøgen ung kvinde er ved at klatre ind i med sin elsker.

Misundelse
Grützner, Misundelse
Frådseri
Grützner, Frådseri

Grützner malede mange billeder fra teaterverdenen, og han var især glad for at male Mephistopheles fra Goethes "Faust".

Misundelse minder netop om en bestemt scene fra Faust. I Grützner's udgave har Døden overtaget det røde tøj i rollen som Mephistopheles. Døden har modtaget en rig laurbærhøst og slæber sine kranse, hvorpå der står »Til den største kunstner".

Skuespillerne i rollerne som Margarethe og Faust ser misundelige til, mens regissøren i baggrunden smisker for »Den største Kunstner".

 

Grützner har fremstillet mange — hundreder — malerier af muntre, velnærede mænd, der forlyster sig med øl og vin. Men der er åbenbart grænser for Frådseri.

Ligesom i Holbeins træsnit af drukkenboltene serverer Døden for en mand der er ved at æde og drikke sig ihjel. En apoplektisk frådser foran et rigt fyldt bord, overophedet og overbelastet, kraniets blodkar spændt til at briste, så han næsten ikke kan åbne øjnene. Et glas mere - og det længe fortjente slag vil sætte en stopper for dette luksusliv!

Døden skænker det sidste glas med et servilt smil. Man kan næste høre John Cleese, der forsøger at lokke Mr. Creosote: "And finally, monsieur, a wafer-thin mint".

Vrede
Grützner, Vrede
Dovenskab
Grützner, Dovenskab

Vrede repræsenteres af en kraftig skovhugger fra bjergene. Han har trukket kniven for at stikke sin modstander i et vildt slagsmål, og Døden, hans onde dæmon, har allerede selv trukket leen: Den iltre person vil også betale for sine handlinger med sit liv.

 

Til sidst Dovenskab: En fed epikuræer i morgenkåbe, der kvæles i sit fedt. Han ligger og døser i sin lænestol med et dumt udtryk i ansigtet, med sin lige så stopmætte mops på skødet. Bag stoleryggen står Døden og vifter ham: "Sov, sov sødt. Din søvn bliver dyb og lang nok!«

Det manglende led

Fotografi
Grützner, Frådseri
Skitse
Grützner, Frådseri

Det lykkedes altså at identificere kunstneren ved hjælpe af Google og at finde de flotte farveskitser. Men skitserne er netop kun skitser, og hvis man kigger på de sort/hvide fotos, er der langt flere detaljer og mange forskelle.

For eksempel: Er det store spejl/maleri på væggen placeret i midten af billedet eller til venstre?. Er der en eller to flasker i vinkøleren? Sover hunden, eller er den vågen? Dækker dugen bordbenet?

Fotografierne er altså billeder af færdige malerier. Det underlige er, at skitserne vises i flere bøger om Grützner, men de færdige malerier ser ikke ud til at kunne findes.

Lad os håbe, Google vil være i stand til at opspore dem en skønne dag.

De syv dødssynder af Eduard von Grützner

Hovmod
Grützner 1899: Hovmod
Grådighed
Grützner 1899: Grådighed
Ungt par
Grützner 1899: Ungt par
Den største kunstner
Grützner 1899: Den største kunstner
Frådseri
Grützner 1899: Frådseri
Vrede
Grützner 1899: Vrede
Dovenskab
Grützner 1899: Dovenskab
Grützner
Grützner 1899: Grützner
Hovmod
Grützner 1899: Hovmod
Grådighed
Grützner 1899: Grådighed
Utugt
Grützner 1899: Utugt
Misundelse
Grützner 1899: Misundelse
Frådseri
Grützner 1899: Frådseri
Vrede
Grützner 1899: Vrede
Dovenskab
Grützner 1899: Dovenskab

Eksterne link

Yderligere information

Fodnoter: (1)

Oversat fra "Grützner, mit Porträt, 104 Abbildungen […]", side 102.

Die Idee, mit einer allegorischen Darstellung der sieben Todsünden zugleich eine neue Variation des Totentanzmotives zu verbinden, ist so glücklich und zugleich eigentlich so naheliegend, daß man sich wundern mag, wenn nicht ein Früherer schon auf den Einfall gestoßen ist. Es ist so recht ein Einfall, der einen Humoristen, wie Grützner, reizen konnte, einmal auch dem Humor des Grausens sein Recht zu geben.

Se det eksterne link.