Døden fra Lübeck

Billeder

Lübecks dødedans er blevet reproduceret som akvareller, kobberstik, litografier, fotografier og tinfigurer, og en eller anden dag finder lübeckerne nok ud af fremstille dødedansen i Niederegger-marcipan.(1)

Denne sektion præsenterer en række forskellige afbildninger af maleriet.

Ludewig Suhl (1783)

Dengang i 1783 var der stadig en hertug i dansen.
Suhl: Biskop, hertug og abbed

Suhl Den første, der afbildede maleriet, var præsten og juristen Ludewig Suhl, der malede akvareller som den til venstre. Disse blev senere udgivet som kobberstik sammen med både den gamle tekst fra 1463 og den "nye" tekst fra 1701.

På nærværende hjemmeside bruges Suhl's kobbertryk til at illustrere den nye tekst fra 1701.

Mere om Ludewig Suhl

Anonym (ca. 1827)

Lübeck, ca. 1827

Otte litografier, der er kopieret efter Suhl, og medtager alle Suhl's fejl og afvigelser. Hertugen og "hans" Død er også kopieret efter Suhl, selvom hertugen var blevet fjernet fra maleriet i 1799. Baggrunden er nedtonet for at sætte fokus på danserne.

Litografierne er uden trykkested og årstal, men da der ikke fandtes litografiske trykkerier i Lübeck før 1827 giver det en ide om trykkeåret.

Hauttmann (1829)

Lübeck, Hauttmann

Hauttmann viser korrekt to dødninger, hvoraf den ene spiller violin.
Hauttmann, tre figurer

Hauttmanns figurer er underligt langstrakte, men han har selv studeret maleriet i stedet for bare at kopiere Suhl.

Mere om Hauttmann.

Brødrene Borchers (1831)

Lübeck, Brødrene Borchers Brødrene Borchers' gengivelse bygger på Hauttmann. Alle detaljer i baggrunden er fjernet.

Mere om Brødrene Borchers.

J. G. Tiedemann (ca. 1832)

Lübeck, Tiedemann Fire sider af papir limet sammen til én lang remse. Teksten fylder meget af pladsen.

Tegningerne minder meget om Brødrene Borchers' både i størrelse og stil, men de er ikke af den samme hånd. Lige som Borchers' bygger disse tegninger i sidste ende på Hauttmann.

T. H. King (1857-58)

Lübeck, King Thomas King var arkitekt, men han afsatte 10 tavler til Lübecks dødedans i »The study-book of mediæval architecture and art« fra 1857 (tavlerne siger 1858).

Læs mere om T. H. King.

Carl Julius Milde (1866)

Døden spiller fløjte Døden med leen Carl Julius Milde var den sidste til at restaurere maleriet. Bagefter udførte han de suverænt bedste afbildninger.

Mere om Milde med billeder af Lübeck - inklusive de 8 tavler med dødedansen.

Robert Geißler (1868)

geissler Robert Geißler var den første til at lave en farvegengivelse af maleriet - i 1868 - med sit 5-farvede litografi. De små billeder på ca. 12 * 5,5 cm er ikke det store kunstværk, men måske er de vores bedste vidner til de oprindelige farver.

Mere om Robert Geißler.

Castelli

Døden fra Lübeck, Pave og kejser
Kejserinde.
Kejserinde
Kejserinde.
Kejserinden

Wilhelm Castelli (1901-1984) fotograferede dødedansen mellem de 2 verdenskrige. Fotografierne er meget detaljerede, (prøv bare at klikke på de to billeder af kejserinden). På nærværende hjemmeside bruges Castelli's fotografier til at illustrere den gamle tekst fra 1463.

Notke

Dødedansen i Tallinn Lad os heller ikke glemme, at der stadig i Tallinn, den dag i dag, eksisterer et 7,5 meter fragment, formodentlig malet af Bernt Notke selv.

I denne Sektion

Billeder udenfor denne sektion

Fodnoter: (1)

Stollwerck'sche Chocolade - den er dødgod Jeg venter stadig på, at der sker. Tyskerne har åbenbart ikke noget imod at afbilde Døden på en chokolade-æske (8=