St. Innocents' Kirkegård, Fedor Hoffbauer

År 1552
Innocents, St. Innocent
La danse Macabre
Innocents, Benhus

De fleste og de flotteste billeder er dem, som Theodor (Fedor) Hoffbauer udgav i bogen Paris à travers les âges, 1875-1882.

Billedet til venstre viser, hvordan kirkegården siden det 14. århundrede havde været lukket inde bag fire mure. Prædikestolen og det ottekantede tårn er tydeligt tegnet ind. Jeg har markeret med rødt, hvor La Danse Macabre var placeret.

Billedet til højre viser, hvordan La Danse Macabre kan have set ud i arkaderne under benhusene. Sammenlign evt. med Grimers maleri.

År 1550
Innocents, St. Innocent
År 1750
Innocents, St. Innocent

Til venstre ser vi kirkegården omkring år 1550 med benhusene til venstre og kirken i baggrunden. Prædikestolen er tydeligvis åben, og både den og det ottekantede tårn er placerede, som de skulle have været ifølge Bernier's plan. I højre side ser man starten af de sydlige benhuse, Charnier des Lingères, hvor La Danse Macabre var placeret.

Højre billede viser samme scene 200 år senere. Prædikestolen er muret til. I højre side, klos op ad det ottekantede tårn, står nu en række huse, der hvor benhusene med La Danse Macabre var, indtil de blev revet ned i 1669.

Kopi af Bernier's tegning
Innocents, Hoffbauer
Kopi af Bernier's tegning
Innocents, Villeroy

Billedet til venstre er tydeligvis kopieret efter Bernier's tegning. Der er tilføjet en mand, for at gøre scenen mere vedkommende, og "kameraet" er trukket lidt tilbage, så vi ser hele prædikestolen til venstre.

Billedet til højre er lige så tydeligt kopieret efter en anden af Bernier's tegninger. Det forestiller et lille kapel, Chapelle de Villeroy, der var placeret langs vest-muren, altså stik modsat selve kirken.

St. Innocents, 14. maj 1610
Innocents, 1610

I modsætning til Hoffbauer's mange andre billeder, der kan findes overalt på Internettet, er billedet til højre ganske overset. Billedet (og beskrivelsen) er taget fra Livret explicatif du diorama de Paris à travers les âges, 1885.

I forgrunden går livet sin vante gang: Arbejderne stabler kranier under taget, og lidt længere væk begraves et nyt lig i et lagen. Allerbagerst i billedet, til højre for kirken, er taget hævet, så loftet har to etager med kranier (se evt. siden om benhuse). Vi ser igen prædikestolen (der endnu ikke er muret til) og det ottekantede tårn. Børn løber rundt og leger mellem monumenterne og kranierne, og alt ånder fred.

I højre side er der derimod stor opstandelse. Det er 14. maj 1610, og Kong Henri IV er lige blevet myrdet udenfor Porte Saint-Jacques (denne indgang er markeret med (K) i det fjerne, højre hjørne af baggrunden). Kongen blev stukket ihjel, mens hans vogn sad fast i trafikken i Rue de la Ferronnerie, og til højre i billedet er morderen blevet pågrebet.

59 år senere blev det besluttet at nedrive benhusene langs Rue de la Ferronnerie for at udrette vejen og gøre den bredere. Se evt. siden om datoer og nedrivning eller klik på billedet for en forstørrelse og et link til selve bogen.

Gå fremad
 

Dette er sidste afsnit.

Forrige afsnit kiggede på tegninger af Claude-Louis Bernier.

Innocents 1550
Innocents-4 1499: Innocents 1550
Innocents 1780
Innocents-4 1499: Innocents 1780
Benhus
Innocents-4 1499: Benhus
St. Innocent
Innocents-4 1499: St. Innocent
St. Innocent
Innocents-4 1499: St. Innocent
St. Innocent
Innocents-4 1499: St. Innocent
1610
Innocents-4 1499: 1610

Yderligere information