Compost et Kalendrier des Bergeres, 1499

Døden på den blege hest rider ud af Helvede
Compost
Kalenderen indeholder et stort billede til hver af de 12 måneder. Her er april.
April

Guy Marchant var en flittig forlægger, der udgav over 200 bøger.

Han var den første til at udgive de populære hyrdekalendere, kalendrier des bergiers, i 1491. Den første udgave indeholdt tre sektioner (med undersektioner), men indholdet blev hastigt forøget, og allerede samme år var bogen udvidet til fem sektioner.

Hyrde-kalenderen var en broget landhandel af videnskab, overtro og moraliserende belæring. Udover selve kalenderen med navne på alle helgener var der tabeller med gyldental og forskydelige helligdage, astrologi, råd om åreladning, udlægning af De Ti Bud, Syndens Træ, Fuglenes liv, Lazarus' beretning om pinslerne i Skærsilden, Døden på den gustengule hest fra Johannes Åbenbaring (billedet til venstre), ballader og meget, meget mere.

I 1499 udkom en speciel udgave nemlig, Kalendrier des Bergeres, altså en hyrdinde-kalender. Denne kalender var åbenbart mere rettet mod et kvindeligt publikum, og selvom meget af indholdet var det samme, var der en del, der var udeladt (f.eks. Lazarus i Skærsilden og åreladninger), mens andet var tilføjet.

Helt generelt var der mindre prosa og flere digte og træsnit. Billedet af Døden på den gustengule hest (billedet til venstre) blev brugt en ekstra gang for at illustrere de 23 vers fra La dance aux aveugles. Tidligere var kalender-sektionen illustreret med et enkelt stort træsnit, der illustrerede Januar Måned, men i nærværende bog kom der billeder til alle tolv måneder (billedet til højre).

Forfatteren / autoriteten indleder kvindernes Danse Macabre
Guy Marchand, Autoritet
Den døde dronning og autoriteten afslutter dansen.
Guy Marchand, Forfatter og død dronning

Blandt de tekster, som Guy Marchant mente, hans kvindelige læsere ville bryde sig om, var kvindernes Danse Macabre. Det er i grunden meget logisk, for mange af Marchants andre værker kunne betegnes som antologier: Ars Moriendi, tidebøger, mændenes dødedans, kvindernes dødedans, og hyrdekalenderne var samlinger af mange forskellige tekster, og der var et vist overlap: Hyrdekalenderne indeholdt allerede tekster om kunsten at dø rigtigt (Ars Moriendi), kalenderdelen var kopieret fra tidebøgerne, og der var billeder af Døden til hest (billedet øverst til venstre) og Døden på kirkegården. I Troyes i 1500-tallet blev hyrdekalenderne slået sammen med mændenes og kvindernes dødedans.

I sit store to-binds værk om kunstneren bag de flotte træsnit, Pierre le Rouge, skriver Henri Monceaux, at Marchand ikke udgav nogle dødedanse efter 1496,(1) men dette er åbenbart forkert, for sidste del af denne hyrdindekalender var kvindernes dødedans.

Kvindernes Danse Macabre (1499)

Autoritet
Guy Marchand 1499: Autoritet
Musikere
Guy Marchand 1499: Musikere
Dronning og Hertuginde
Guy Marchand 1486: Dronning og Hertuginde
Regent og ridderfrue
Guy Marchand 1491: Regent og ridderfrue
Abbedisse og adelsdame
Guy Marchand 1491: Abbedisse og adelsdame
Priorinde og ung kvinde
Guy Marchand 1491: Priorinde og ung kvinde
Borger og enke
Guy Marchand 1491: Borger og enke
Købmandsfrue og fogedkone
Guy Marchand 1491: Købmandsfrue og fogedkone
Brud og sød kone
Guy Marchand 1491: Brud og sød kone
Jomfru og teolog
Guy Marchand 1491: Jomfru og teolog
Nygift og gravid
Guy Marchand 1491: Nygift og gravid
Kammerpige og husholderske
Guy Marchand 1491: Kammerpige og husholderske
Gammeljomfru og franciskanernonne
Guy Marchand 1491: Gammeljomfru og franciskanernonne
Gæstfri kvinde og amme
Guy Marchand 1491: Gæstfri kvinde og amme
Hyrdinde og kvinde med krykker
Guy Marchand 1491: Hyrdinde og kvinde med krykker
Landsbykvinde og gammel kvinde
Guy Marchand 1491: Landsbykvinde og gammel kvinde
Gensalgskvinde og frierinde
Guy Marchand 1491: Gensalgskvinde og frierinde
Jordemoder og ung pige
Guy Marchand 1491: Jordemoder og ung pige
Nonne og heks
Guy Marchand 1491: Nonne og heks
Bigot kvinde og nar
Guy Marchand 1491: Bigot kvinde og nar
Forfatter og død dronning
Guy Marchand 1499: Forfatter og død dronning

Eksterne links

Yderligere oplysninger

Fodnoter: (1)

Ifølge Henri Monceaux, udgav Guy Marchand ikke nogen Danse Macabre efter 1496:

»En 1491, Guillaume Le Rouge va s'installer à Troyes et son premier labeur est une Danse des Morts. Mais Guy Marchant imprimant en ce moment, lui aussi, une nouvelle édition de la Danse des Morts avec les gravures fournies par Pierre Le Rouge, Guillaume ne put se servir de ces planches et fut forcé de graver à nouveau la série des bois de la Danse des Hommes. C'est seulement à la mort de Pierre Le Rouge que ses héritiers rentrèrent en possession de ses planches. Nous les trouvons en effet à Troyes dès 1496 et on ne voit plus apparaître d'édition de la Danse Macabre chez Guy Marchant à partir de la mort de Pierre Le Rouge«.
(Henri Monceaux, Les Le Rouge de Chablis, calligraphes et miniaturistes, graveurs et imprimeurs, 1896, side 6)

Henri Monceaux var udmærket bekendt med denne Kalendrier fra 1499, som vi diskuterer her, for han beskriver den grundigt side 294-296. Måske tænkte han kun på mændenes dans?