Døden fra Lübeck

Carl Julius Milde

Mariakirken af Milde
Carl Julius Milde, Milde

Milde blev født i Hamburg i 1803. Efter sin uddannelse som maler og efter lange rejser i Europa (ofte til fods), slog han sig ned i Lübeck i 1838 til sin død i 1875.

Det er svært at forestille sig en person, der var bedre kvalificeret end Milde til at afbilde dødedansen i Lübeck. For det første havde Milde specialiseret sig som konservator og restaurator af middelalderlige kunstværker. Desuden boede Milde hos en af forstanderne af Mariakirken(1), så han bidrog til stort alle arbejder i Mariakirken gennem 50 år.

For det andet havde Milde en stor interesse for anatomi. Han havde tidligere illustreret lægebøger med lig, ligdele, knogler, muskler og led. Milde var forstander for Lübecks naturhistoriske museum og stort set den eneste ansatte, så han stod gennem 30 år for det meste af arbejdet med katalogisering, konservering og præparing af forskellige dyr - inklusive en gorilla!

Milde havde et tæt kendskab til Lübecks dødedans, eftersom han selv havde restaureret maleriet i 1852. Kirkebøgerne har ikke registreret flere udbedringer i de følgende 90 år, så Milde var tilsyneladende den sidste, der nogensinde restaurerede dødedansen.

Milde, 1. delMilde, 2. delMilde, 3. delMilde, 4. delMilde, 5. delMilde, 6. delMilde, 7. delMilde, 8. del
Klik på de små billeder for en forstørrelse.

Historien bag litografierne er som følger:

Mildes farvelagte litografier er de flotteste gengivelser, man kan få af dødedansen. Faktisk foretrak de lokale bogtrykkere at udgive fotografier af litografierne fremfor fotografier af det originale maleri i Mariakirken. Hver tavle er 18 cm høj og 30 - 41 cm bred.

Hertugen optræder ikke, da han forvandt i 1799. Klik på billederne for at forstørre dem.

Kilder

Milde #1
Carl Julius Milde 1866: Milde #1
Milde #2
Carl Julius Milde 1866: Milde #2
Milde #3
Carl Julius Milde 1866: Milde #3
Milde #4
Carl Julius Milde 1866: Milde #4
Milde #5
Carl Julius Milde 1866: Milde #5
Milde #6
Carl Julius Milde 1866: Milde #6
Milde #7
Carl Julius Milde 1866: Milde #7
Milde #8
Carl Julius Milde 1866: Milde #8
Milde
Carl Julius Milde : Milde

Fodnoter: (1)

Denne forstander var Christoph Adolph Nölting, der også var købmand, svensk konsul og svigerfar til Wilhelm Mantels.