Døden fra Lübeck

Den Gamle Tekst fra 1463


Prædikanten
Døden til alle
Paven
Kejseren
Kejserinden
Kardinalen
Kongen
Biskoppen
Hertugen
Abbeden
Ridderen
Karteuseren
Adelsmanden
Kannikken
Borgmesteren
Lægen
Ågerkarlen
Kapellanen
Købmanden
Kordegnen
Håndværkeren
Eremitten
Bonden
Den unge mand
Den unge kvinde
Barnet

Her følger, hvad der er tilbage af teksten fra 1463. Maleriet menes normalt at være skabt af Bernd Notke.

Maleriet med tekst forneden.
Kejserinde

De første 108 linier er taget fra dødedansen i Tallinn. De næste 72 linier mangler, og herefter følger den tekst, Jacob von Melle skrev ned i 1701.

For at gøre galt værre har Jacob von Melle tilsyneladende byttet om på en del af versene, men det vender jeg tilbage til i noterne til det enkelte billede.

Prædikanten, der indleder dansen, optræder ikke på det lybækske billede, så derfor vises i stedet et stykke af billedet fra Tallinn. Resten af billederne er sort/hvide fotos taget mellem de 2 verdenskrige af Wilhelm Castelli. Disse billeder fås mange steder, men jeg har valgt dem fra Bernt Notke und sein Kreis af Walter Paatz, Berlin 1939. Besynderligt nok har Paatz fjernet den tekst, der optræder under maleriet.

Dødedansen under dødedansorglet.
Dødedans med orgel

Bemærk, at "u" og "v" er byttet om flere steder for at gøre teksten nemmere, og at forkortelsen "vñ" er erstattet med "unde". Tegnsætning og overskrifter er tilføjet.

Jeg har forsøgt at oversætte teksten efter evne, men prøv alligevel at kigge på den plattyske tekst. Plattysk er faktisk mere i familie med hollandsk og engelsk end med højtysk, og plattysk har haft meget kraftig indflydelse på det danske sprog.

Den nemmeste måde at starte på er at springe direkte ud i dansen ved at klikke på billederne forneden:

Døden fra Lübeck, Del 0Døden fra Lübeck, Del 1Døden fra Lübeck, Del 2Døden fra Lübeck, Del 3Døden fra Lübeck, Del 4Døden fra Lübeck, Del 5Døden fra Lübeck, Del 6Døden fra Lübeck, Del 7Døden fra Lübeck, Del 8Døden fra Lübeck, Del 9
Klik for at se billede og tekst

Kilder til den plattyske tekst

Lübeck

Tallinn

I Denne Sektion

Første
side

Fodnoter: (1)

Efter Anden Verdenskrig var Lubeca religiosa en af de millioner tyske bøger, der blev fordelt over hele Sovjetunionen som krigsbytte.

I 1996 beordrede Georgiens præsident Eduard Sjevardnadse, at Georgiens del af krigsbyttet skulle tilbageleveres. En af de 1.850 bøger, som Lübeck dermed fik igen var netop Lubeca religiosa, selvom det ikke er helt klart, om der var tale om Jacob von Melle's eget værk eller en meget gammel afskrift.

For detaljer, se dette eksterne link: Aus Georgien zurück, Ein Beispiel für Restitution von Bibliotheksgut. Tak til Mischa von Perger for at gøre mig opmærksom på denne historie.