Den Gamle Tekst fra 1463


Prædikanten
Døden til alle
Paven
Kejseren
Kejserinden
Kardinalen
Kongen
Biskoppen
Hertugen
Abbeden
Ridderen
Karteuseren
Adelsmanden
Kannikken
Borgmesteren
Lægen
Ågerkarlen
Kapellanen
Købmanden
Kordegnen
Håndværkeren
Eremitten
Bonden
Den unge mand
Den unge kvinde
Barnet

Her følger, hvad der er tilbage af teksten fra 1463. Maleriet menes normalt at være skabt af Bernd Notke.

Maleriet med tekst forneden.
Kejserinde

De første 108 linier er taget fra dødedansen i Tallinn. De næste 72 linier mangler, og herefter følger den tekst, Jacob von Melle skrev ned i 1701.

For at gøre galt værre har Jacob von Melle tilsyneladende byttet om på en del af versene. Den første til at gøre opmærksom på dette var Wilhelm Mantels i 1866, men det vender jeg tilbage til i noterne til det enkelte billede.

Prædikanten, der indleder dansen, optræder ikke på det lybækske billede, så derfor vises i stedet et stykke af billedet fra Tallinn. Resten af billederne er sort/hvide fotos taget mellem de 2 verdenskrige af Wilhelm Castelli. Disse billeder fås mange steder, men jeg har valgt dem fra Bernt Notke und sein Kreis af Walter Paatz, Berlin 1939. Besynderligt nok har Paatz fjernet den tekst, der optræder under maleriet.

Dødedansen under dødedansorglet.
Dødedans med orgel

Teksten er oprindelig taget fra Wilhelm Mantels' bog Der Todtentanz in der Marienkirche zu Lübeck og senere sammenlignet med teksten i Hartmut Freytag's Der Totentanz der Marienkirche in Lübeck. Hvor de to tekster afveg fra hinanden, har jeg kigget på på de fotografiske genoptryk.

Bemærk, at "u" og "v" er byttet om flere steder for at gøre teksten nemmere, og at forkortelsen "vñ" er erstattet med "unde". Tegnsætning og overskrifter er tilføjet.

Jeg har forsøgt at oversætte teksten efter evne, men prøv alligevel at kigge på den plattyske tekst. Plattysk er faktisk mere i familie med hollandsk og engelsk end med højtysk, og plattysk har haft meget kraftig indflydelse på det danske sprog.

Den nemmeste måde at starte på er at springe direkte ud i dansen ved at klikke på billederne forneden:

Døden fra Lübeck, Del 0Døden fra Lübeck, Del 1Døden fra Lübeck, Del 2Døden fra Lübeck, Del 3Døden fra Lübeck, Del 4Døden fra Lübeck, Del 5Døden fra Lübeck, Del 6Døden fra Lübeck, Del 7Døden fra Lübeck, Del 8Døden fra Lübeck, Del 9
Klik for at se billede og tekst

I Denne Sektion

Første
side