Døden fra Lübeck

Lav din egen dødedans

Opsummering: Bogen, Dodendantz, er meget rodet. Ved at gentage de trin, bogtrykkeren gik gennem for år siden, kan vi måske opdage hvorfor.

Dodendantz er trykt i kvartformat. Det vil sige, at man folder papiret to gange og således får 4 blade eller 8 sider ud af hvert ark. Følg nedenstående tegning:

Den ene side af papiret Den anden side af papiret

Den ene side af papiret Det lyder da nemt, ikke?

Vi starter med den ene side af papiret og benytter billederne fra dødedansen i 1489, nemlig eneboeren, domherren, Døden med leen, Døden på løven og Døden med spaden.

  1. Husk at nummere arkene, så bogbinderen kan lægge dem i rigtig rækkefølge. Dette er blad nummer 2, så vi skriver et B.
  2. Desværre har vi kun 3 billeder af Døden, fordi billedet af Døden med pil er forsvundet mellem 1489 og 1520. Så fylder vi den tomme plads op med de 3 små kranier fra titelbladet.
  3. Vi har ikke noget billede af officialen, fordi han ikke var med i 1489. Så nøjes vi med teksten.
  4. Præsten var heller ikke med i 1489, så ham er der heller ikke noget billede af. Så bringer vi et billede af Jesus på korset i stedet.

Den anden side af papiret Når den ene side er trykt, vender vi arket om. Den anden side er endnu lettere. Vi placerer de næste 2 dansere: læge og abbed med "hver sin" Død. Der er kun 1 problem:

  1. Vi mangler stadig det fjerde billede af Døden. Denne gang klarer vi det ved at springe Døden over og i stedet af vise tre dansere: munk, ridder og korsridderen. Disse tre dansere og deres dialog vil fylde to sider op.

Så mangler vi bare at folde papiret og klippe det op:

Fold og klip

Når man åbner siderne op, ser de således ud:

Dodendantz Dodendantz Dodendantz Dodendantz Dodendantz

Hovsa! Der er sket en pinlig fejl: Døden optræder til højre på alle sideopslagene. Det vil sige, at læseren først skal læse Dødens replik til højre og bagefter menneskets svar på venstre side. Det er måske derfor, Dodendantz blev Mohnkopf-trykkeriets sidste udgivelse, og træsnittene blev solgt til den unge Hans Vingaard, der tog dem med til København.

Yderligere information