Narren

© The Trustees of the British Museum
Mus over for at fjerne bogstav Copyleft JMJ
Klein-Basel, narren med sin stav.
Büchel, Nar
Mus over for animation Copyleft JMJ

Narren er ved at slå Døden med en luftfyldt blære. Holbein har kigget på den lokale dødedans, i Basel (billedet til venstre), hvor narren også vises med en blære for enden af sin narrestav.

Narren var ikke med i 1538-udgaven af Holbein's "store" dødedans, men blev tilføjet senere (billedet forneden til højre). Også her er narren ved at slå Døden med sin luft-blære.

Blæren og staven er falliske symboler(1), og på begge Holbein's billeder kan man se, hvordan Døden trækker op i narrens "skørter", så han er blottet

Teksten til bogstavet lyder: »Er wirt sterben wann er hat nit gehabt die zucht. vnd er wirt betrogen in der mänig seiner thorheit«.

Narrestav med blære.
Narrestav med blære
Holbein's dødedans, narren.
Holbein's Simolachri de la morte: Nar

Dette er fra Ordsprogenes Bog 5,23, som lyder sådan hos Luther: »Er wird sterben, weil er Zucht nicht wollte, und um seiner großen Torheit willen wird er hingerafft werden«. På dansk lyder det sådan: »Han dør af mangel på opdragelse, han farer vild i sin store dumhed«.

Døden spiller sækkepibe (samme instrument som i Tallinn og Berlin). En sækkepibe er, som narrens stav, en luftfyldt blære med en pind.

Holbein, dekoreret bogstav.
Holbein, dekoreret bogstav Q

Åbenbart sker der en masse omring bogstavet R øverst på denne side. Bemærk kraniet og timeglasset til venstre, og bemærk at Døden bærer støvler og er kronet med laurbær.

De samme billed-elementer (sækkepibe, pinde, nar og fallossymbol) optræder i et af Holbein's mange andre alfabeter (til højre): Det ene barn spiller sækkepibe, det andet er klædt ud som nar, har 2 pinde i hånden og ridder på en vædder.

Forskellige Kunstnere

Holbein Alfabet (1524)
Holbein Alfabet 1524: Holbein: R
Hans Schott (1536)
Hans Schott 1536: Schott: R
Hans Schott (1536)
Hans Schott 1536: Schott: R
Hans Schott (1537)
Hans Schott 1537: Kreüterbuch: R
Hans Schott (1537)
Hans Schott 1537: Kreüterbuch: R
Hans Schott (1540)
Hans Schott 1540: Wund-Artzney
Hans Schott (1545)
Hans Schott 1545: Dennmaerckische: R
Douce2 (1807)
Douce2 1807: Shakspeare
Heinrich Lödel (1849)
Heinrich Lödel 1849: Lödel: R
Douce Alfabet (1858)
Douce Alfabet 1858: Douce: R

Fodnoter: (1)

Beham: Narren og den kvindelige nar
Beham: Narren og den kvindelige nar
For en sikkerheds skyld citerer jeg William Willeford i "Fool & His Scepter: A Study of Clowns & Jesters & Their Audience" 1969: "Attached to the bauble of the European court jester was often a bladder formed into a clear representation of a phallus."