Vincenzo Valgrisi

Valgrisi's trykkermærke To hænder kommer ud fra skyerne for at gribe om bronzeslangen.
Valgrisi, Valgrisi
Valgrisi, greven
Valgrisi, Greve

O prindeligt var Vincenzo Valgrisi fra Lyon og hed Vincent Vaugris, men han flyttede til Venedig sidst i 1530'erne.

Valgrisi var den første i Italien til at imitere Holbeins dødedans. I 1545 udgav han "Simolachri, historie e figure de la morte […]", og i forordet påstod han frejdigt, at hans kopier var langt bedre end originalerne. Det er nok noget af en påstand, men de er meget detaljerede. Bogen indeholder kopier af alle træsnittene i de ægte udgaver af Holbein fra samme år, dog med undtagelse af tiggeren, der dengang ikke var en del af selve dansen.

Først fire år senere, i 1549, udgav Frellon en italiensk oversættelse til at ledsage de ægte træsnit af Holbein: "Simolachri historie, e figure de la morte. La medicina de L'anima. […]".

I forordet advarer Frellon imod Valgrisi's pirat-udgave og argumenterer for, at de franske træsnit er meget smukkere. Enten som hævn eller for at spare penge kopierede Frellon teksterne fra Valgrisi i stedet for selv at bekoste en oversættelse af artiklerne.

Valgrisi, Rådsherre med djævel
Valgrisi, Rådsherre
Glissenti, Rådsherre uden djævel
Glissenti, Rådsherre

Det var urolige tider med stridigheder mellem katolikker og protestanter. Valgrisi var den første, i 1548, til at udgive Giovanni della Casa's liste over forbudte bøger: "Catalogo di diverse opere, compositioni, et libre". Dette var ret ironisk efter "Imagines Mortis" var med på listen over forbudte bøger.

I mange år gik det dog godt, indtil en dag i 1570, hvor Inkvisitionen kiggede forbi. De fandt 1.100 forbudte bøger, inklusive 400 eksemplarer af den protestantiske udgave af "Simolachri, historie e figure de la morte", der var forklædt som Cicero's breve. Valgrisi var dog på det tidspunkt kendt som en god katolik, så han slap med en bøde på 50 dukater.

Senere blev Valgrisi's træsnit overtaget af andre forlæggere og brugt til at illustrere Fabio Glissenti. Måske har de også været bange for Inkvisitionen, for som man kan se på billederne til venstre og højre, er detaljen med den lille djævel fjernet fra billedet af rådsherren.

Det er også meget let at se, hvordan den ene djævel er fjernet over hovedet af paven.

Valgrisi
Valgrisi 1545: Valgrisi
Dronning
Valgrisi 1545: Dronning
Rådsherre
Valgrisi 1545: Rådsherre
Greve
Valgrisi 1545: Greve

Andre fortolkere af Holbein's dødedans


Op til Holbein's store dødedans