Heinrich Aldegrever

Adam og Eva (1540)
Aldegrever: Adam og Eva

D en første til at kopiere Holbein var Heinrich Aldegrever — en elev af Dürer. Allerede i 1540 — kun to år efter udgivelsen af Les Simulachres — udgav Aldegrever sin serie om Adam og Eva's liv, hvor billedet af Evas skabelse (til højre) helt tydeligt var kopieret efter Holbein.

Året efter, i 1541, udgav Aldegrever en dødedans — Die Macht des Todes — med 8 billeder fordelt på 4 gammeltestamentlige scener og 4 gejstlige. Aldegrever laver ikke en decideret kopi af Holbein, men det er tydeligt, at hans Dødedans er kraftigt inspireret af Holbein.

Graveringerne kan ses i detaljeret forstørrelse på Det Virtuelle Kopperstik-kabinet (se eksternt link forneden) Billederne er ganske små — knap 7 cm. i højden, men fyldt med detaljerne. Håndværket er helt i top, og det er en fornøjelse at nyde stregerne i tegningerne.

Udgiveren af Eberhard Kieser har åbenbart også været glad for Aldegrever. Kieser's version af dødedansen er en nøje kopi af Holbein uden store afvigelser, men i de 8 tilfælde, hvor han har kunnet vælge mellem Holbein's originale træsnit og Aldegrever's kopier, har han i 7 tilfælde valgt at kopiere Aldegrever i stedet for Holbein.

Eksternt Link

Skabelsen
Aldegrever 1540: Skabelsen
Skabelsen
Aldegrever 1541: Skabelsen
Syndefaldet
Aldegrever 1541: Syndefaldet
Uddrivelsen
Aldegrever 1541: Uddrivelsen
Efter Syndefaldet
Aldegrever 1541: Efter Syndefaldet
Pave
Aldegrever 1541: Pave
Kardinal
Aldegrever 1541: Kardinal
Biskop
Aldegrever 1541: Biskop
Abbed
Aldegrever 1541: Abbed

Andre fortolkere af Holbein's dødedans


Op til Holbein's store dødedans