Maleriet i Tallinn blev restaureret 1962-1964. Herved blev de sidste af Heises påstande modbevist:
Under restaureringen viste det sig, at fragmentet i Tallinn aldrig havde været så ødelagt, at det retfærdiggjorde en overmaling - endsige at blive skåret ud. Overmalingen var fra det 19nde århundrede.
![]() |
Restaureringen viste, at der ikke var sammensyninger i det vandrette stykke (indtil kongen) - med andre ord: Hvis de 4 linier befandt sig i Lübeck i 1701, gjorde resten af maleriet det også.
Under restaureringen viste det sig, at fragmentet i Tallinn er intakt i toppen (se billedet til højre) så det faktum, at der hang rester i Lübeck, beviser rent faktisk, at det er to forskellige malerier.
Heise havde forsøgt at bortforklare dette ved at påstå, at teksten i Tallinn var blevet ændret ved en overmaling, fordi Tallinn-borgerne ikke forstod de "fremmede" ord. Under restaureringen blev fragmentet undersøgt med røntgen, og de uoriginale lag af maling og fernis blev fjernet. Dermed viste det sig, at teksten aldrig er blevet ændret.
Heises teori var uden værdi, men navnet Bernt Notke hænger stadig ved begge værker.
Dette er sidste afsnit af en sektion om, hvorfor fragmentet i Tallinn ikke er en rest af det originale maleri fra Lübeck