![]() |
Wolher aptheker an meynen tancz |
Velan, apoteker, til min dans. Er lægemidlet(1) helt færdigt nu, som [hjælper] mod Dødens kraft? Bevis nu Deres mesterskab. |
Ich kunde syrop vnd confect machen |
Jeg kunne lave sirup og konfekt, electuaria(2) og mange andre sager. Var nu en af disse god imod Døden, så havde jeg brug for den i denne stund. |
Apotekeren er ikke en fast figur i Oberdeutscher vierzeiliger Totentanz, men optræder her i Heidelberg.
Hammerstein (side 190) og Wilhelm Ludwig Schreiber mener, at dette træsnit er en senere tilføjelse fra det 16. århundrede. Argumenterne er, at der ikke er apotekere i andre dødedanse fra det 15. århundrede, at sproget er grovere, og at skelettet er mere moderne (anatomisk korrekt).
Fodnoter: (1) (2)
Som teksten viser, solgte datidens apotekere varer (inklusive chocolade, vin og krydret sirup), som man ikke forventer at finde på et moderne apotek.
Til højre ses forsiden af "En skøn lystig ny Urtegaardt prydet met mange atskillige urter som tiene Menniskens Legems sundheds opholdelse : disligest huorledis Electuaria, Syruper, Conserua, oc Olier skulle ret konstelige giøris og beredis aff denne Urtegaards Urter, deris Røder oc Blomster" af Christian d.IIs livlæge Henrik Smid (1495-1563).