Døden fra Lübeck

Ludwig Heinrich Matthias Hauttmann (1829)

Hauttmann viser korrekt to dødninger, hvoraf den ene spiller violin.
Hauttmann, tre figurer
Suhl viser fejlagtigt en dødning, der spiller fløjte, og to levende.
Suhl, tre figurer

Ludwig Heinrich Matthias Hauttmann udgav sine otte litografier under titlen »Der Todtentanz in der sogenannten Todtenkapelle der St. Marienkirche zu Lübeck«.

Hauttmann forsikrer os, at han med stor møje har studeret maleriet i kirken, og det har han formentlig ret i, for han begår ikke de samme afvigelser, som Suhl gør. For eksempel viser Hauttmann korrekt de tre små figurer mellem lægen og ågerkarlen som en dødning og to levende, hvor den ene dødning spiller violin, i modsætning til Suhl, der fejlagtigt viser dem som en dødning, der spiller fløjte, og to levende.

Hauttmann fortæller også, at han ikke er bekendt med tidligere gengivelser af maleriet. Dette er dog lidt svært at tro på. Hauttmann må have kopieret hertugen fra Suhl, eftersom denne del af maleriet var blevet fjernet for 30 år siden i 1799. Idéen med at dele dansen op i otte litografier er vel også taget fra Suhl.

Hauttmann, 1. delHauttmann, 2. delHauttmann, 3. delHauttmann, 4. delHauttmann, 5. delHauttmann, 6. delHauttmann, 7. delHauttmann, 8. del
Klik på de små billeder for at forstørre.