Lorenz Frølich

Bjergboer
Lorenz Frølich

Lorenz Frølich (1820-1908) var dansk maler, illustrator og grafiker. Han studerede i København, Dresden og Paris, og det siges, at hans arbejde med børnebøger i Paris var så succesfuldt, at en barnebog for en tid blev kaldt "un froelich".(1) Allerede som 17-årig havde Frölich tegnet 11 illustrationer til Den lille Havfrue. De blev aldrig udgivet, men da Frölich i 1868 startede arbejdet med at illustrere H. C. Andersens eventyr, huskede Andersen stadig de 31 år gamle tegninger med stor glæde: »Fra Deres tidligste Tid, da De tegnede de smaa yndige Billeder til "den lille Havfrue", Billeder som aldrig kom ud til Publicum, var det var mit inderligste Ønske, at De, just De vilde faa Lyst til at illustrere Eventyrene«.

Meget af Frølich's tidlige arbejde var for kalendere i Leipzig og Dresden. I 1845 kom han til Dresden, og i 1846 skrev han til sine venner i Firenze og København, at han havde haft planer om at tegne en ny dødedans: »… dernæst havde jeg begyndt en Dødningedans for Træsnit, men reed mig fast i nogle forbandede filosofiske Idéer, hvori det Hele blev hængende; har dernæst tegnet henved hundrede større og mindre Tegninger for Boghandler Wigand i Leipzig til Illustration af en »Jugend-Kalender«, der har fundet meget Bifald … «.

En del af historien om den ufuldendte dødedans er, at Frølich i 1845 sendte en af tegningerne hjem til sin far, der overdrog den til den unge træskærer, Hans Christian Henneberg (1826-1893). I januar 1846 kunne faderen sende et tryk tilbage af Henneberg's træsnit. Kort efter rejste Henneberg selv til Dresden og startede med at arbejde på endnu en scene.

Alt i alt ser det ud til, at Frølich kun fik fremstillet 6 motiver, der i dag befinder sig i Dresden's Kupferstichkabinett. To af disse er skåret af Henneberg, nemlig bjergboeren, der bærer rygkurven (billedet til højre) og flodskipperen med den hornblæsende dødning. Henneberg har signeret bjergboeren med sit mærke, HCH, i det nederst højre hjørne, og skulle også have signeret flodskipperen, men det kan jeg dog ikke se.

Træsnittene fremvises i en ramme og forneden er en lille dansefrise, der er en kopi af Holbein's dolkeskede.

Træsnittene og rimene blev senere oversat til svensk.

Kilder

Kalenderen fra 1848 kan ses her: Sächsischer Volkskalender : für das Jahr 1848. Træsnittene er på side 145-150.

Kalenderen siger bare, at alle trykkene er udført af lokalt talent: »Holzschnitte nach Originalzeichnungen von Dresdner und Münchner Künstlern«.

Historien bag Frølich og hans dødedans kan læses i tidsskriftet Bogvennen fra 1920: Oplysninger om tidlige Illustrationer af Lorenz Frølich. Historien er på side 13-16.


Frølich
Frølich 1848: Frølich
Frølich
Frølich 1848: Frølich
Frølich
Frølich 1848: Frølich
Frølich
Frølich 1848: Frølich
Frølich
Frølich 1848: Frølich
Frølich
Frølich 1848: Frølich

Yderligere information

Fodnoter: (1)

un froelich . . .: Denne oplysning kan læses mange steder, men fakta er, at en søgning med Google finder flere sider, der gentager påstanden, end faktiske eksempler.