Lorenz Frølich

Bjergboer
Lorenz Frølich

Lorenz Frølich (1820-1908) var dansk maler, illustrator og grafiker. Han studerede i København, Dresden og Paris, og det siges, at hans arbejde med børnebøger i Paris var så succesfuldt, at en barnebog for en tid blev kaldt "un froelich".(1)

Meget af Frølich's tidlige arbejde var for kalendere i Leipzig og Dresden. I 1845 kom han til Dresden, og i 1846 skrev han til sine venner i Firenze og København, at han havde haft planer om at tegne en ny dødedans: »… dernæst havde jeg begyndt en Dødningedans for Træsnit, men reed mig fast i nogle forbandede filosofiske Idéer, hvori det Hele blev hængende; har dernæst tegnet henved hundrede større og mindre Tegninger for Boghandler Wigand i Leipzig til Illustration af en »Jugend-Kalender«, der har fundet meget Bifald … «.

En del af historien om den ufuldendte dødedans er, at Frølich i 1845 sendte en af tegningerne hjem til sin far, der overdrog den til den unge træskærer, Hans Christian Henneberg (1826-1893). I januar 1846 kunne faderen sende et tryk tilbage af Henneberg's træsnit. Kort efter rejste Henneberg selv til Dresden og startede med at arbejde på endnu en scene.

Alt i alt ser det ud til, at Frølich kun fik fremstillet 6 motiver, der i dag befinder sig i Dresden's Kupferstichkabinett. To af disse er skåret af Henneberg, nemlig bjergboeren, der bærer rygkurven (billedet til højre) og flodskipperen med den hornblæsende dødning. Henneberg har signeret bjergboeren med sit mærke, HCH, i det nederst højre hjørne, og skulle også have signeret flodskipperen, men det kan jeg dog ikke se.

Træsnittene fremvises i en ramme og forneden er en lille dansefrise, der er en kopi af Holbein's dolkeskede.

Kilder

Kalenderen fra 1848 kan ses her: Sächsischer Volkskalender : für das Jahr 1848. Træsnittene er på side 145-150.

Kalenderen siger bare, at alle trykkene er udført af lokalt talent: »Holzschnitte nach Originalzeichnungen von Dresdner und Münchner Künstlern«.

Historien bag Frølich og hans dødedans kan læses i tidsskriftet Bogvennen fra 1920: Oplysninger om tidlige Illustrationer af Lorenz Frølich. Historien er på side 13-16.


Frølich
Frølich 1848: Frølich
Frølich
Frølich 1848: Frølich
Frølich
Frølich 1848: Frølich
Frølich
Frølich 1848: Frølich
Frølich
Frølich 1848: Frølich
Frølich
Frølich 1848: Frølich

Yderligere information

Fodnoter: (1)

un froelich . . .: Denne oplysning kan læses mange steder, men fakta er, at en søgning med Google finder flere sider, der gentager påstanden, end faktiske eksempler.