Den Zimmern'ske Dødedans og dens kopier

Grev Zimmern's forgængelighedsbog var et rigt illustreret og meget personligt værk.

Det er derfor overraskende, at nogen har villet kopiere den. Og alligevel er det sket ikke mindre end tre gange. I sidste halvdel af det 16. århundrede har tre ukendte personer hver betalt en formue til professionelle skrivere og malere for at kopiere denne bog med grevens portrætter, digte og våbenskjolde, inklusive billeder af greven i en from bøn sammen med sin kone, der døde i 1521, og grevens brors gravplade fra 1548.

Dermed er der fire varianter af Zimmern's forgængelighedsbog:

Berlin Cod. 78 A 19

Kannik
Kannik
Våbendrager
Våbendrager

Denne bog har sjældent været tilgængelig for forskere, så vi må nøjes med den beskrivelse, Ernst Heiss gav i 1901 (se eksternt link).

Ifølge Heiss er bogen en meget nøje kopi i glade farver, der dels er laverede, dels er dækfarver. Heiss reproducerer fire små, grumsede billeder (heraf tre fra dødedansen), og det er i al fald korrekt, at billedet på side 27 (til venstre) fuldstændigt ligner Grev Zimmern's kannik, mens billedet på side 30 (til højre) er identisk med Zimmern's våbendrager.

Derimod er der noget galt med billedet på side 41, der mistænkeligt meget ligner borgmesteren fra Donaueschingen 123. I det hele taget er Heiss' bog en rodebutik, og han omtaler konsekvent Holbein's dødedans som Gross-Basel. Heiss bruger meget plads på at beskrive en "imagines mortis", som han mener at kunne se i 25 af billederne i den første tredjedel af disse bøger, men halvdelen af de billeder, han beskriver, kan jeg ikke finde, og dem, der findes, kommer i en helt anden rækkefølge. Desuden ignorerer Heiss åbenbart her, at der er tale om en samling af meget forskellige tekster.

Nürnberg Hs 86321

Dansehuset
Nürnberg, Dansehus
Ågerkarl
Nürnberg, Ågerkarl

Den bog har længe været ukendt. Ernst Heiss (1901) og Susanne Warda (2011) kender den ikke.

Bogen indeholder laverede pennetegninger i stærke farver og er en tro kopi af Grev Zimmerns bog. De forskellige skriftruller er ikke udfyldt, så på billedet af Døden foran benhuset, kan man ikke se, at graven tilhører Grev Zimmerns bror, Johannes.

Desværre mangler der mange sider, og mange sider er revet forneden. Bl.a. mangler de første 46 blade, der bl.a. skulle have indeholdt "Spiegelbuch".

Der er 38 billeder til dødedansen, idet siden med barnet mangler, og der kun er enkelte rester af ridderen og adelsmanden. Der mangler et stort stykke af borgerindens Død.

Se det eksterne link.

Donaueschingen 123

Den uforberedte døde
Donaueschingen, Den uventet døde
Alle stænder
Donaueschingen, Alle stænder

Her er der tale om et pragteksemplar udført af professionel maler. Det er ovenikøbet så heldigt, at bogen er tilgængelig online.

Derfor er der en separat side om Donaueschingen 123.

Gå fremad
 

Læs meget mere om Donaueschingen 123.

Ressourcer

Yderligere Information