![]() |
![]() |
De første mennesker fordrives fra Paradis, mens Døden ånder dem i nakken. Götz' akvarel (foroven) viser en af de keruber, der har ansvaret for at bevogte Livets Træ fra nu af.
Normalt finder vi denne scene i starten af dansen, hvilket er mest logisk, eftersom det er Arvesynden, der er skyld i alle de følgende dødsfald. Her finder vi Adam og Eva i La Chaise-Dieu, Bern, Mors de la Pomme, Les loups ravissans, La vie de l'Homme, Markus Reinhart's tidebog og, selvfølgelig, i Holbein's dødedans. I Basel var Paradiset ganske vist placeret til allersidst, men her var scenen er meget senere tilføjelse, måske så sent som 1616.
Ifølge vores ældste kilde, Arnold fra 1802, var det samme tilfældet i Erfurt. Arnold placerede Uddrivelsen på sin liste som Nr. 2, og det samme gjorde Götz og Pohle later. Da Kruspe udgav sine tegninger i 1872 (billedet til højre), var det i en helt anden orden, men han havde stadig placeret Uddrivelsen som Nr. 2.
På nærværende hjemmeside følger vi den rækkefølge, der blev benyttet af Schröer, der formentlig brugte en lille bog af Schellenberg, og de placerer Uddrivelsen meget sent i dansen.
Der Tod kein Tanz! |
Overskriften »Der Tod kein Tanz« peger endnu gang på Lübeck's "nye" tekst. Denne gang dog ikke på maleriet, men på de bøger, som Nathanael Schlott selv udgav kort efter. Her lod Schlott dødedansen slutte med tesen »Der Tod ist kein Tantz« og modtesen »Der Tod ist ein Tantz«. (læs evt. Höyers danske oversættelse: Forestilling, At Døden er ingen Dantz).
Her i Erfurt udgøres modtesen af Den sejrende Kristus.
Fodnoter: (1)
Siraks Bog 14,17: Alle mennesker slides op som klæder, for den ældgamle lov siger: »Du skal dø!«
Der er også en hentydning til denne "alter Bund" i Lübeck's nye tekst, hvor Døden siger til kejseren: »Mein alter Bund gilt mehr, als Apfel, Schwerdt und Bullen«.