Danske Kirker uden dødedanse

Jungshoved

Jungshoved 1962.
Jungshoved 1962

Citat fra De Danske Kirker (Erik Horskjær, 1968):

»[…] og på hvælvene og på korets nordvæg er der i 1941 fremdraget morsomme, meget naive og summariske kalkmalerier fra sengotisk tid. […] på vestforlængelsens vestvæg er der en slet bevaret "dødedans".«

Citatet er typisk: Mange af værkerne om kirker og kalkmalerier nævner ikke Jungshoved eller kommer med meget kortfattede beskrivelser. Stege-Vordinborg Provsti svarer ikke på e-mails. Der er noget galt.

Foto af Hideko Bondesen - http://www.nordenskirker.dk/
Jungshoved

En artikel i Nationalmuseets Arbejdsmark, 1971, viser, at nogen har malet Fanden på væggen: Dødedansen i Jungshoved er nemlig ikke nogen dødedans, men en dans mellem unge mennesker, hvor djævlen danser med. Billedet til venstre er fra 1962, før restaureringen, og er taget fra nævnte artikel.

Foto af Hideko Bondesen - http://www.nordenskirker.dk/
Jungshoved

Det mere moderne fotografi til højre viser det samme: Danseren er fanden selv. I bogen "Svøbt i Mår" skriver Lise Præstgaard Andersen, at djævelen ikke har horn, men en krone eller maske, og at billedet skal illustrere gamle folkeviser, hvor en ukendt bejler dukker op, forfører den unge kvinde ved at give hende en guldkrone, tager hende væk fra familien og bagefter viser sig at være en djævel, trold, havmand eller noget lignende væmmeligt.

Helt til venstre i billedet kan vi se en smule af et vindue. Dette vindue er nyere end maleriet, og man måtte ødelægge en djævel for at gøre plads til vinduet. Resterne af djævelen er kalket over.

Eksternt Link

Ørslev

Utroligt nok dukker denne charmerende dansefrise sommetider op i forbindelse med dødedanse (f.eks. i Lademanns leksikon). Lad os bare tage den med - dansefriser er nemlig lige så sjældne som dødedanse.

Dansefrisen i Ørslev
Dansefrisen i Ørslev

I Ørslev kirke, tæt på Skælskør, findes denne ganske lille (30 x 120 cm) frise. I forhold til dødedanse er der adskillige forskelle:

Billedet er taget af Groenling på Flickr, der har masser af gode billeder: dødedanse.