Døden fra Lübeck

Til Erindring, og Gamle Dage til Ære

Vores eneste vidne til Lübecks tekst fra 1463 er Jacob von Melle, der skrev teksten ned og udgav den i sine bøger med indledningen »zum Gedächtnis, und dem Alterthum zu Ehren«. Utallige andre dødedanse er siden da forsvundet sporløst, fordi de ikke havde en Jakob von Melle til at forevige dem.

I dag, hvor Internettet vrimler med tekster fra middelalderen, er det utroligt, hvor lidt der findes om dødedanse. Dødedanse er ellers oplagte til at fortælle os, hvad folk gjorde og tænkte i middelalderen, da dødedansen er et spejl af hele samfundet. Der er også en stor portion satire og samfundskritik.

Vi trues ikke længere af Den Sorte Død, men Døden er som bekendt ikke afskaffet - og uanset om vi skal dø samtidig, hånd i hånd som på malerierne - eller én af gangen som i Holbein's dødedans - er dødeligheden den samme som i middelalderen, nemlig 100%.

Derfor har jeg vovet mig ud i denne hjemmeside - til erindring, og gamle dage til ære.

Forfatteren (til højre) i færd med at foretage research foran Mariakirken i Lübeck
Research foran Mariakirken i Lübeck

Hjemmesiden koncentrerer sig om de middelalderlige plattyske dødedanse (Lübeck, Tallinn og Berlin), men som dansker er det oplagt at beskrive alle danske dødedanse (dem findes der heller ikke noget om på Nettet). Siden er også udvidet med andre landes dødedanse, (som fx London og Basel). Jeg har prøvet at undgå Hans Holbein i flere år, men han var umulig at komme uden om.

Kommentarer og konstruktiv kritik er meget velkomne.

 

Med Dødelig Hilsen
Martin Hagstrøm
martinhagstrm (@) gmail.com