Døden fra Lübeck

Dødedans-kapellet

Dødedans-kapellet ca. 1890.
kapellet

Det røde felt viser placeringen i lokalet Mariakirken og kapellet blev sammen med store dele af Lübeck ødelagt under bombardementet i 1942. Heldigvis findes der detaljerede fotografier - ikke bare af maleriet, men også af kapellet selv. Fotografiet til venstre viser starten af dødedansen (det synlige felt er markeret med rødt på tegningen til højre).

Dødedansen var et 30 meter langt lærred, der hang hele vejen rundt i det lille kapel. Figurerne var næsten naturlig størrelse, og billedet hang over rækken af bedebænke.

Billedet viser starten af dansen med Døden som fløjtespiller, fulgt af pave kejser, kejserinde, kardinal og konge. Til venstre i billedet er dansen ved at komme til sin afslutning med eremit og bonde.

Dødedans- og Oldesloe-kapellet.
kapellet

Det røde felt viser placeringen i lokalet Billedet til højre viser østmuren med købmand, kordegn og håndværker. Oven over maleriet aner man foden af det berømte Totentanzorgel. (det synlige felt er markeret med rødt på tegningen til venstre).

I midten af fotografiet ser man væggen til det private Oldesloe-kapel, der afbrød maleriet. Dette kapel var meget lille og lå mellem hovedskibet og dødedanskapellet, men findes ikke længere. I højre side af fotografiet fortsætter maleriet med eremitten.

Sladder forbudt.
Warnung für der Plauderey in der Kirchen

Kært barn har mange navne, og dødedans-kapellet blev både kaldt Todtentanz-kapelle, Beichtkapelle, Kinderkapelle og Plauderkapelle. Det sidste navn (sladre/pludre-kapellet) hang sammen med at kapellet havde egen indgang fra gaden og derfor var et yndet sladrested.

På billedet til højre kan man se, at der hænger et maleri oven over Oldesloe-kapellet. Dette maleri blev kaldt "Warnung für der Plauderey in der Kirchen", og det forestillede 3 sladrende mænd med 3 djævle i baggrunden og teksten »Hyr an schoelen alle de gennen merken, de alle tyt gaen klaffen yn de kerken« - herpå skulle alle de være opmærksomme, der altid går og sladrer i kirken.

Dødedans- og Oldesloe-kapellet omkring 1940.
Kapellet

Det var dette sladre-kapel, Nathanael Schlott hentydede til, da han skrev den nye dødedans i 1701: »Hier findest du keine Plaudercapelle, Sondern im Todtentanz deine gewisse Stelle«.

Det røde felt viser placeringen i lokalet Billedet til højre er taget få år før bombardementet i 1942. Tilsyneladende var sladre-maleriet taget ned på dette tidspunkt.

Dødedans-orgelet
orgel
Kapellet set udefra
Kapel & orgel

Over maleriet så man det berømte Dødedans-orgel, der havde navn efter Dødedans-kapellet. Orglet var næsten lige så gammelt som det originale maleri, men gik til grunde under bombardementet. Det er her, det astronomiske ur står i dag.

Billedet til højre viser kapellet udefra. Vinklen er, som hvis man kommer ind i kirken af hovedindgangen. I midten af billedet ser man orglet, og længere oppe ser man et meget gammelt dansk skibsflag, der også forsvandt i 1942.

Kapel, vindue og dansk skibsfane
Kapel, vindue og Skibsfane
Skibsfane & vindue
Skibsfane & vindue

Til venstre er der endnu et foto, der er taget mod nord - direkte fra kirkens hovedindgang i syd. I det fjerne kan man se de gamle blyindfattede ruder, der i dag er erstattet af nye vinduer af Alfred Mahlau.

Oven over vinduet ser vi endnu engang det danske skibsflag. Den store kasse i højre side af fotoet er et lektorium, der adskiller hovedalteret fra kirkeskibet. Lektoriet gik også til grunde i 1942.

Fotoet til højre viser flere detaljer af vinduet og det danske flag. Læs meget mere om det danske flag, der var verdens ældste flag.

Yderligere information