Døden fra Lübeck

Dødedantz (1634)

Dødedantz, del 1, klik for at se HTML-udgave af siden.
Dødedantz, klik for at se siden

Dødedantz er trykt i København år 1634. Det eneste eksemplar befinder sig i Karen Brahes Bibliotek i Odense.

Dødedantz indeholder kun 2 billeder, der kommer i indledningen. Til gengæld er teksten næsten den samme som i Den Gamle Danske Dødedans, og ved hjælp af denne bog har det derfor været muligt at gøre Den Gamle Danske Dødedans komplet. Dette har dog aldrig før været gjort, da Dødedantz - underligt nok - har været ukendt i århundreder, så det er altså en verdenspremiere, der præsenteres på dette site.

Stavemåden i Dødedantz afspejler det århundrede, der adskiller denne bog fra Den Gamle Danske Dødedans, og sommetider er få ord ændret for at forbedre rytmen i versene. Der er en række eksempler, men det vigtigste er, at der ikke er nogen væsentlig forskel på de to tekster. For eksempel kunne man have troet, at eftersom Dødedantz blev udgivet 98 år efter Reformationen, ville udgiveren have opdateret angrebene på (den katolske) pave, men dette er ikke tilfældet.

Siden de to tekster er så ens, er der ingen problemer med at bruge Dødedantz til at erstatte de manglende sider i Den Gamle Danske Dødedans.

Dødedantz, del 2, klik for at se HTML-udgave af siden.
Dødedantz, klik for at se siden

Dødedantz starter med et billede af en herold. Dette viser, at dødedansen har været tænkt som et skuespil. Det var nemlig almindeligt for middelalderens skuespil at starte med en "prologus" eller herold, der skulle introducere forestillingen og få publikum til at høre efter: »Thi acter nu vel paa dette spil, huor døden alle fange vil«.

Allersidst i bogen, efter selve dødedansen, kommer en lang (og kedelig) formaning til publikum. Lauritz Nielsen gætter på, at der oprindelig har været 40 blade i Den Gamle Danske Dødedans, men fortæller ikke, hvad han bygger sit gæt på. Hvis Lauritz Nielsen har ret, betyder det, at meget af afslutningen fra Dødedantz ikke har været med i 1550-udgaven af Den Gamle Danske Dødedans.

Yderligere information